Selectie en nabewerking bruidsfotografie

Wat houdt een selectie foto’s in?

Bij het bepalen van de keuze voor een geschikte bruidsfotograaf is het minstens zo belangrijk om na te gaan wat de fotograaf achter de schermen voor jullie gaat doen.
De ene fotograaf maakt geen selectie en stuurt het bruidspaar alle gemaakte foto’s toe. De andere fotograaf maakt een selectie van 300 foto’s, de andere fotograaf laat de keuze bepaald worden door het verhaal van de dag. Wat is nou het verschil en waarom is dat belangrijk?

Geen selectie en geen nabewerking:

Met name bij de budgetfotografen zien we dat ze, om de prijs zo laag mogelijk te houden, vooral een vergoeding vragen voor hun aanwezigheid op de huwelijksdag maar geen budget berekenen voor de na-editing in hun studio, omdat ze het niet of nauwelijks doen. Met name de hobbyfotografen beschikken vaak niet over de financiële middelen om dure software (Adobe Photoshop – Lightroom  etc) aan te schaffen en zijn dus niet in de mogelijkheid om na-editing vakkundig te leveren. Daarbij dient de fotograaf ook over zeer goede kennis van deze programma’s te beschikken om het maximale uit een foto te kunnen halen. Een ander aspect is dat part-time of hobbyfotografen vaak ook niet de tijd hebben om na-editing te doen. Ze draaien er soms een full-time baan naast in een hele andere sector en kunnen dan ook maar een beperkt aantal huwelijken fotograferen in een jaar.
Voordeel: een goedkope fotograaf, alle foto’s van de dag waaruit je zelf een selectie kunt maken, vaak geen auteursrechten op de foto’s
Nadeel: geen zekerheid over de kwaliteit en vakkundigheid van de fotograaf, ook de mislukte foto’s krijg je, uit een berg van 3000 foto’s moet je een keuze gaan maken en hoe doe je dat dan?

Een selectie mooiste foto’s mét nabewerking:

De ervaren bruidsfotografen maken allemaal een selectie uit de geschoten foto’s. Ze streven hierbij om het verhaal van de dag weer te geven waarin alle essentiële en emotionele momenten gevangen zijn. Om iets aantrekkelijker in de prijs te kunnen zijn bieden fotografen veelal een aantal foto’s in de selectie. Bijvoorbeeld 300 foto’s voor vijf uren fotografie. Zij hoeven immers minder tijd na het huwelijk te steken in de na-editing en selectie. Er zijn ook professionele fotografen die juist om de kwaliteitsstandaard zo hoog mogelijk te houden een beperkt aantal foto’s leveren. Zo kunnen ze je verzekeren dat álle foto’s die je krijgt van TOP kwaliteit zijn.
Voordeel: geen tijd meer hoeven investeren in het zelf uitzoeken van de mooiste foto’s, de selectie is passend en sluitend, de mooiste foto’s zijn door een fotografen oog uitgezocht
Nadeel: Niet alle foto’s hebben van de dag, doorgaans is de fotograaf duurder

Wat doet de fotograaf bij de nabewerking?
De vakkundige bruidsfotografen hebben naast op jullie huwelijksdag vol passie en enthousiasme de dag fotografisch verzorgen ook een enorme drive om daarna in hun studio aan de slag te gaan. Elke beroepsfotograaf, of die nu in de modebranche werkt, in de sportbranche of concertfotograaf is, weet dat er nog meer uit de foto’s te halen valt dan dat je met je camera kunt maken.
De stijl van de fotograaf komt hierin sterk naar voren. Los van hoe de fotograaf op de dag zelf fotografeert en wat voor beelden er worden gemaakt, kan de fotograaf daarna ook kleur, stijl en creativiteit meegeven aan een foto. Veelal is juist de wijze waarop de nabewerking gedaan wordt hetgeen waarop een bruidspaar de fotograaf kiest. Die nabewerking zorgt juist voor de extra zeggingskracht, de sfeer, de kleur wat jullie wel of niet aanspreekt. Kijk maar naar onderstaande foto, die bewerkt is in verschillende stijlen:

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.